Op dit moment is er geen expositie in kuS. Kijk in de agenda voor meer info!
Geen toekomstige activiteiten gevonden.

>> agenda

Zwart, Groen, Geel - Maurice Meewisse

Een brug slaan tussen het industriële verleden van Heerlen en de idealen van de groene stad met publieke oases en recreatie zoals geïntroduceerd in de visie van de jaren tachtig, dat is wat kunstenaar Maurice Meewisse doet met het project ‘Zwart, Groen, Geel’. Meewisse waagt hiermee een poging om gebieden, die op het moment uitgeput of disfunctioneel zijn geworden, nieuw leven in te blazen. Zo krijgen ze een nieuwe betekenis binnen de stedelijke context. Bijkomend voordeel, een gele bloemenzee in de stad en een presentatie van het geheel in Kunstencentrum Signe (KuS).

Kunstenaar Maurice Meewisse cultiveert braakliggende gebieden in Heerlen en gebruikt ze om producten te produceren die een aantal kwaliteiten bezitten die ook terug te vinden waren in het ons zo bekende steenkool. Hij zaait de terreinen eerst in, om koolzaad te winnen. Uit dit zaad maakt hij brandstof voor auto’s, de zogenaamde biodiesel. Dit proceswordt door hem gedocumenteerd en gepresenteerd. Na de transformatie van zwarte kolenstad naar het groene parkstadwordt Heerlen doormiddel van het bloeiende koolzaad, tijdelijk tot gele stad omgetoverd.

Medio april werd gestart met het inventariseren en vervolgens inzaaien van meer dan tien verschillende locaties in Heerlen. Onder ander het terrein van de voormalige C&A bij ’t Loon en het recent geopende Aldenhofpark in Hoensbroek werden meegenomen.

Tijdens dit project is samengewerkt met Carbon 6 en het Citaverde College. 

Maurice Meewisse en studenten van het Citaverde College zaaiden samen koolzaad en bijenzaad op verschillende locaties waaronderook bij Carbon6, het voormalig CBS gebouw.

Eind juli is het koolzaad op de diverse plekken geoogst. In KuS wordt deze oogst tot olie geperst en zal het gehele proces aan het publiek gepresenteerd worden van 16 augustus tot en met 22 september 2013.

Werkperiode (in kuS): 5 t/m 11 augustus

Opening: Vrijdag 16 augustus, 20:00 uur

Tentoonstellingsperiode: 16 augustus t/m 22 september

> terug naar boven


Foto's werk